Neaplicarea Ordonanţei 50 pentru creditele aflate în derulare, impozitarea averilor mari, continuarea disponibilizărilor şi reducerea impozitării forţei de muncă doar după revenirea economiei sunt câteva dintre promisiunile Executivului în faţa FMI.
Modificarea ordonanţei privind creditele acordate populaţiei este una dintre precondiţiile pentru eliberarea următoarei tranşe de la FMI, de aproape 900 mil. euro, alături de aprobarea bugetului pentru 2011.
Totodată, arieratele, legea salarizării în sectorul bugetar şi reforma pensiilor continuă să rămână pe lista problemelor restante pe care Guvernul trebuie să le rezolve.
Modificarea OUG 50 privind creditele populaţiei astfel încât să asigure transparenţă, dar şi stabilitate financiară este una dintre cele 5 precondiţii pentru eliberarea următoarei tranşe, iar la anexa scrisorii suplimentare se precizează că prevederile nu vor fi aplicate contractelor în derulare.
"Ca o precondiţie, vom lucra cu Parlamentul pentru a ne asigura că Ordonanţa 50 din 2010 va îmbunătăţi transparenţa şi protecţia drepturilor consumatorilor, asigurând, totodată, stabilitatea sistemului financiar şi conformitatea cu prevederile Directivei 48/2008 a Comisiei Europene. În acelaşi timp, ne vom asigura că BNR este singura instituţie autorizată pentru reglementarea activităţii de creditare a băncilor", se arată în scrisoarea suplimentară de intenţie convenită cu FMI, obţinută de Mediafax.
Pe de altă parte, la anexa scrisorii de intenţie, la capitolul "Precondiţii" este specificată modificarea ordonanţei "astfel încât să nu fie aplicată contractelor în derulare".
Miza este mare atât pentru bancheri, cât şi pentru clienţi.
Aplicarea ordonanţei pentru cele opt milioane de contracte aflate în derulare ar însemna în primul rând plafonarea la 1% sau chiar eliminarea comisionului de rambu