În afara graniţelor ţării, plecaţi în căutarea unei vieţi mai bune, se află peste 13% dintre români, însă numărul lor va scădea în următorii 10-15 ani, în condiţiile în care România se va apropia de condiţiile de trai occidentale, potrivit unui raport al Băncii Mondiale.
Italia, Spania, Ungaria, Israel, SUA, Germania, Canada, Austria, Franţa şi Marea Britanie sunt statele care găzduiesc, în acest moment, cei mai mulţi români.
"Pe termen scurt este greu de anticipat o creştere a numărului emigranţilor pentru că şi oportunităţile din străinătate au dispărut. Pe termen lung, respectiv în 10 -1 5 ani, mă aştept ca emigraţia să scadă substanţial, în măsura în care România va converge către Europa.", a declarat Cătălin Păuna, economistul-şef al biroului Băncii Mondiale din România, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, vor mai trece 10-15 ani până când "emigrarea nu va fi rentabilă pentru români".
În ceea ce priveşte emigrarea forţei de muncă calificată, economistul BM consideră că este "nerealist" să se creadă că salariile pe acest segment de angajaţi din România se vor apropia foarte rapid spre nivelurile din vestul Europei.
"Cred că emigrarea personalului calificat este un semnal foarte puternic, însă consider că întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem este ce alternativă avem pentru că sunt acestea ocupaţii cerute în multe ţări din Europa şi nu numai. Totodată, în aceste domenii personalul se formează destul de greu, durează ceva timp şi este costisitor. Acesta este unul dintre factorii care explică de ce există deficit de forţă de muncă pe zonele respective în multe state din Europa Occidentală", a explicat Păuna.
El a menţionat că o alternativă pentru emigrarea personalului calificat din România este alocarea mai multor locuri în sistemul de educaţie pentru aceste zone.
România a adoptat în 2