Membru al Uniunii Scriitorilor din România, scriitorul şi jurnalistul craiovean are deja patru cărţi publicate şi mai multe premii literare.
A debutat în revista „Ramuri“ cu doar câteva luni înainte de a izbucni Revoluţia Română din 1989. Îşi aminteşte cu plăcere de acea perioadă, când a ales să se îndrepte spre poezie autentică, deşi spune: „puteam să procedez ca şi alţii, adică să scriu ode de partid“. În 1995 i-a apărut pe piaţă prima carte - „Biografie sumară“, iar în 1996 cea de-a doua - „Limba şarpelui călător“, ambele premiate.
Despre pasiunea sa pentru poezie spune: „Cred că l-am moştenit pe bunicul din partea mamei, Teclu, din Corlate, care a scris poezie chiar şi când ajunsese octogenar“. În anul 1995, împreună cu alţi colegi de facultate, a fondat revista facultăţii, „Speculum“.
Debutul jurnalistic şi l-a făcut la ziarul „Ziua“, tot în acea perioadă, pe care o cataloghează drept „vârsta inocenţei“, când credea în valorile morale ale societăţii. „Încă mai cred“, spune însă scriitorul adaugând: „Nu trebuie să te alături turmei, dacă tu crezi cu putere în idealuri şi în ceea ce faci. Îşi poţi crea o poziţie individuală“. Apoi au venit cu adevărat anii de succes în mass-media. A început de la reporter şi a parcurs toate etapele până la cea de redactor-şef, în cadrul mai multor publicaţii. În momentul de faţă, Mihai Firică poate fi considerat un jurnalist de opinie care crede în misiunea presei de provincie şi nu are complexe faţă de presa bulevardieră de capitală. El luptă jurnalistic pentru o Bănie cu autentică respiraţie culturală. De mai bine de zece ani este şi realizator TV.
„Am reluat proiectele TV mai vechi, talk show-ul «Pe mâinile cui?», şi emisiunile «Facem cărţile» şi «Lumea la noi acasă», pe care le moderez la postul de televiziune Oltenia 3 TV“, spune Firică.
Volumul scos anul acesta, „Dinastia Tică