Timp de 45 de ani, profesorul a predat limba şi literatura română. Este unul dintre cei mai longevivi directori ai şcolilor din municipiul Vaslui. Provenind dintr-o familie de dascăli, este lesne de înţeles de ce Constantin Poiană a ales să profeseze în învăţământ. „Orientarea mea profesională a fost călăuzită de mama mea, care mi-a fost şi învăţătoare şi care m-a ajutat să înţeleg copiii şi să-i îndrăgesc“, ne-a spus Constantin Poiană, adăugând că tot mama sa a fost cea care i-a insuflat dragostea pentru lectură şi l-a îndrumat să interpreteze o creaţie literară.
Copilărie complicată
Constantin Poiană s-a născut în Bucureşti. Tatăl său, tot învăţător, a murit pe front când el avea doar doi ani şi jumătate, iar mama sa era refugiată de la Cernăuţi. Gimnaziul şi primii doi ani de liceu i-a făcut într-o comună din judeţul Ploieşti, iar după decesul mamei a ajuns la Fălticeni, unde a fost instituţionalizat la Casa de copii din localitate. Tot acolo a terminat şi studiile preuniversitare.
La 21 de ani a intrat pentru prima dată într-o clasă în postura de profesor, după absolvirea facultăţii fiind repartizat la Şcoala Muntenii de Sus (judeţul Vaslui).
„Prima zi de şcoală a fost cu adevărat deosebită, emoţiile m-au copleşit în totalitate şi mi-a revenit în gând modul cum se comporta mama la clasă şi cum îndrăgea copiii pe care îi considera colaboratorii ei cei mai apropiaţi“, îşi aminteşte profesorul. La nici patru luni de când a început să predea, a fost numit directorul Şcolii Muntenii de Sus. Din această postură, a făcut demersuri pentru construirea unei noi şcoli.
Meşterul Manole în educaţia vasluiană
De-a lungul anilor, Constantin Poiană a fost directorul mai multor unităţi de învăţământ şi la fiecare şi-a lăsat amprenta.
La Şcoala pentru Surzi Vaslui s-au construit internatul, cantina şi a fost mon