Primul departament de Reproducere Asistată din Dobrogea s-a inaugurat ieri, 17 noiembrie, la un spital privat de obstetrică-ginecologie din municipiul Constanţa. Procedura va fi disponibilă de săptămâna viitoare.
Cuplurile care se confruntă cu probleme de infertilitate pot recurge acum la fertilizarea in vitro. Procedura se poate efectua începând de luna aceasta, primele programări fiind deja făcute pentru săptămâna viitoare.
„Până acum ni s-au adresat 20 de cupluri", a declarat şeful departamentului FIV, dr. Ioana Luţescu. Aceasta sfătuieşte cuplurile de tineri să li se adreseze cu încredere şi să nu aştepte prea mult timp atunci când nu pot avea copii pe cale naturală. Desigur că procedura nu asigură 100% cuplul de reuşită. „Deocamdată, şansele merg până la 35%-40%, dar sperăm ca pe viitor să crească", a precizat dr. Luţescu.
Deşi au intenţionat să deschidă acest departament încă de la înfiinţarea clinicii, în anul 2009, conducerea spitalului privat s-a împotmolit de hârţogăraia pe care a fost nevoită s-o facă. „În plus, un timp nu a existat o comisie de transplant care să ne aprobe dosarul, aşa că a trebuit să aşteptăm. Dacă am fi avut autorizaţiile mai devreme, începeam munca mai devreme", a mai spus dr. Luţescu.
Tehnici moderne de inseminare
Departamentul asigură asistenţă medicală în diagnosticarea şi tratamentul infertilităţii, prin tehnici de reproducere asistată: prelevare de celule reproductive, inseminări intrauterine cu spermă de la partener sau donator, criconservare de gameţi şi embrioni, procedee de fecundaţie a ovocitelor şi obţinere de embrioni prin tehnici in vitro. De asemenea, unitatea asigură pacientelor cabinete de ginecologie, cabinete de ecografie, săli de puncţie şi un laborator modern. Echipa este formată din medici anestezişti, medici ginecologi, un psiholog şi un psihiatru.
Ultima soluţie
Cupluril