Farmacia va putea fi înfiinţată şi va funcţiona ca o societate comercială în care farmacistul este asociat unic sau în asociaţii de farmacişti care deţin cel puţin 51% din acţiuni, astfel ca farmacistul să fie mai preocupat de buna asigurare a serviciilor din unitate, potrivit noii Legi a farmaciei.
Astfel, un lanţ de farmacii nu va mai putea cumpăra alte unităţi, decât dacă are acţionar majoritar farmaciştii, informează Mediafax.
"În acest fel, vom readuce farmacia în mâinile farmacistului. Numai când unitatea farmaceutică va redeveni a farmacistului, acesta se va preocupa mai mult de buna asigurare a serviciilor farmaceutice a unităţii respective", a spus, joi, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
În 19 mai 2009, Curtea de Justiţie din Luxembourg, care s-a pronunţat în cauzele C-531/106 şi C-171/07, privind deţinerea şi administrarea unei farmacii numai de către farmacişti, a decis că fiecare stat membru poate adopta măsuri care să diminueze, cât mai mult posibil, riscul pentru sănătatea publică, inclusiv riscul pentru o aprovizionare sigură şi de calitate a populaţiei cu medicamente.
"Vrem să ne asigurăm că farmaciile nu devin nişte societăţi comerciale care urmăresc doar profit. Sigur că şi un farmacist are ca obiectiv obţinerea de profit. Dar, în calitate de farmacist profesionist, nu va administra farmacia în scop exclusiv economic, ci dintr-o perspectivă profesională", a adăugat ministrul.
Farmacistul-şef va conduce o singură unitate şi doar dacă are 2 ani experienţă
O reglementare importantă este şi aceea care se referă la funcţia de farmacist-şef, a continuat demnitarul. Dacă până în prezent farmacistul-şef conducea unitatea doar în baza unui certificat de membru al Colegiului Farmaciştilor din România, conform noii prevederi legale va putea deveni farmacist-şef doar farmacistul care va face dovada unei experienţe de cel puţi