Eliminarea referintei istorice, criterii unitare in UE privind platile directe, sprijin financiar pentru fermierii activi sau o plafonare a platilor - sunt cateva masuri referitoare la banii europeni care ar putea fi atrasi in agricultura, prevazute in comunicarea prezentata joi de comisarul Dacian Ciolos la Bruxelles. Ramane de vazut in ce masura e capabila Romania sa atraga acesti bani, in conditiile in care, fostul comisar Leonard Orban, spunea ca rata de absorbtie in agricultura ar fi in jur de 15%.
In video, comisarul Ciolos in conferinta de presa de la Bruxelles. (Traducerea in limba romana se poate selecta din bara de sub imagine, din partea dreapta.)
Comunicarea, care este inceputul unui proces de consultare in vederea propunerilor legislative pe care Comisia le va face anul viitor, are in vedere mentinerea unei Politici Agricole Comune (PAC) cu doi piloni, unul al platilor directe - potrivit unor noi criterii, renuntandu-se insa la referintele istorice, care vor fi detaliate in pachetul legislativ, celalalt al dezvoltarii rurale. Insa se vrea o PAC mai echitabila si mai acceptabila in ochii contribuabililor europeni, avand in vedere intensa opozitie a unor state membre privind forma actuala sau banii europeni care le revin statelor membre.
Asa ca aceasta comunicare propune:
o noua viziune asupra platilor directe, care trebuie sa integreze componenta "verde", sa fie distribuite intr-un mod mai echitabil si mai transparentintensificarea eforturilor in directia inovatiei si a combaterii schimbarilor climatice in cadrul programelor de dezvoltare ruralatransparenta lantului alimentar si sa examineze posibilitatea de a pune la dispozitia statelor membre noi instrumente pentru combaterea volatilitatii excesive a preturilor materiilor prime din agricultura.
Mentinerea bugetului actual ar fi de dorit, dar sperant