Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, directorul revistei România literară şi ambasadorul României pe lângă UNESCO a primit astăzi înaltul titlu onorifc de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea.
„Evidenţiem astfel ajutorul dat Universităţii noastre şi oraşului de-a lungul anilor de către academicianul Nicolae Manolescu şi acesta este modul nostru de a înregistra şi de a aprecia (,,cât se poate omeneşte prevedea" este un etalon) contribuţia deosebită a profesorului în cultura românească, în mediul academic şi rezonanţa socială şi morală a atitudinilor sale cu privire la dimensionarea existenţei şi dreptul la normalitate, nuanţe şi criterii în diferite intervale", a spus astăzi Cornel Antal, rectorul Universității. Acestea sunt argumentele pe care s-a bazat conducerea Universităţii din Oradea atunci când a înaintat Senatului propunerea de acordare a titlului.
Viața și activitatea profesorului universitar
Nicolae Manolescu s-a născut la 27 noiembrie 1939 în Râmnicu Vâlcea, într-o familie de profesori. Şcoala elementară a urmat-o la Sibiu, iar clasele a VII-a - a IX-a la Râmnicu Vâlcea, la Liceul N. Bălcescu (fost şi actual Lahovary). Revine în Sibiu, unde urmează clasa a X-a şi susţine examenul de maturitate (bacalaureat), în 1956, la Liceul „Gh. Lazăr". Este licenţiat al Facultăţii de Filologie (actuală de Litere) din cadrul Universității din Bucureşti, unde este înscris în 1956, fără concurs de admitere. A fost exmatriculat în anul 1958, apoi reînmatriculat în 1962. În anul 1974 obţine titlul de Doctor în Litere al Universităţii din Bucureşti, cu teza „Opera lui Titu Maiorescu". Cariera didactică universitară a domnului profesor universitar doctor Nicolae Manolescu debutează în anul 1963 şi este legată de Catedra de Literatură Română a Facultăţii de Litere din Bucureşti: 1963 1964, preparator; 1964-1968, asistent; 1968-1990, lecto