Sătenii sunt refuzaţi la încheierea poliţelor deoarece au casele într-o zonă cu risc de 100%.
Cei peste 4.000 de locuitori ai comunei Săuceşti nu-şi mai pot asigura casele împotriva inundaţiilor, deşi acestea sunt obligatorii din luna iulie a acestui an. Ioan Ciobanu locuieşte în comuna Săuceşti de peste 30 de ani şi, chiar dacă de cinci ani şi-a asigurat casa împotriva inundaţiilor, anul acesta a aflat că va trebui să renunţe la acest „lux“. „Iniţial m-am dus la firma unde aveam poliţa de asigurare ca să mi-o reînnoiesc. M-au anunţat că nu mai pot face acest lucru pentru că prezintă risc de inundaţii foarte ridicat. Apoi am încercat la alte firme şi am primit acelaşi răspuns“, a spus Ion Ciobanu. Comuna Săuceşti are peste 2.000 de case, iar la inundaţiile din acest an peste 500 au fost inundate.
Reprezentanţii firmelor de asigurare n-au explicat îndeajuns de ce casele din Săuceşti, unde încheierea poliţei este o necesitate, sunt refuzate. Ei au dat vina pe un soft trimis de la Bucureşti în a cărui bază Săuceştiul e trecut pe o „listă neagră“ şi, drept urmare, nu pot fi încheiate poliţe de asigurare cu această adresă.„Când s-a introdus obligativitatea asigurării locuinţelor în luna iulie, în softul trimis de la Bucureşti comuna Săuceşti apare cu risc de inundaţie de 100%. Practic, nu putem să asigurăm nicio casă din comună. Săuceştiul este singura localitate din judeţ care se află în această situaţie“, a spus Ghiorghe Cârlan, directorul unei firme de asigurări.
„Care e rostul poliţelor de asigurare?“
Vestea primită de locuitorii comunei l-a luat prin surprindere şi pe Costinel Manea, primarul comunei. Acesta nu înţelege de ce, chiar şi acum când digul de apărare împotriva inundaţiilor este finalizat în proporţie de peste 95%, comuna lui mai este privită cu neîncredere de către asiguratori.
„Comuna Săuceşti are patru sa