Ziarele de specialitate şi site-urile de internet s-au umplut în ultima vreme cu anunţuri cu porci de vânzare. Porcul în viu se vinde în prezent cu aproximativ 8 – 9 lei pe kilogram, iar abatoarele îl taie şi tranşează pentru 80 - 100 de lei.
CITEŞTE ŞI:
DSV Sibiu a confiscat de pe piaţă 3,6 tone de alimente
Inspectorii sanitari din Sibiu au amendat pensiunile şi restaurante din judeţ cu peste 8.000 de lei
Marea majoritate a anunţurilor cu porci de vânzare sunt fie ale sibienilor care trăiesc în satele învecinate, fie ale celor care locuiesc în Sibiu la casă, şi profită de spaţiu pentru a face o mică afacere de sezon. Vasile Răulea are mai mulţi porci de vânzare, majoritatea între 130 şi 160 de kilograme, şi a dat anunţ pe internet. Îi vinde cu 9 lei kilogramul în viu şi dacă se înţelege la preţ cu cumpărătorul este dispus să ajute şi la tăiere. “Eu garantez pentru porcii mei pentru că ştiu cu ce i-am hrănit şi ştiu că sunt de calitate. Eu nu i-am luat de pe cine ştie unde, cum am auzit că se mai face, şi îi vând acum. De tăiat, dacă ne înţelegem la un preţ bun vi-l tai eu aici la mine şi apoi puteţi să îl luaţi liniştit acasă şi vi-l faceţi cum vreţi dumneavoastră, cum vă place”, ne-a spus Vasile Răulea când l-am contactat pentru a cumpăra de la dânsul un porc de Crăciun. Pentru tăiat şi tranşat porcul de Crăciun sibienii pot apela şi la abatoarele din zonă. La Muvi Impex spre exemplu, unul dintre cele mai cunoscute abatoare din Sibiu, tariful practicat pentru tăierea şi tranşarea porcului este de 60 de lei plus TVA. Reprezentanţii abatorului spun însă că deocamdată nu prea au astfel de comenzi.
Legea interzice
Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu nu este însă la fel de entuziastă când vine vorba despre porcii tăiaţi de Crăciun. Dimpotrivă, atrage atenţia că în prezent comerciali