Afaceriştii din angrouri prejudiciază anual statul cu aproape 100 de milioane de euro. Investigarea Fraudelor a demarat ieri o anchetă. Poliţiştii susţin că aproape niciun comerciant de fructe şi legume nu plăteşte TVA pentru marfa transportată. q
Tirurile care aduc fructe şi legume în angrourile din judeţul Ilfov au fost luate la puricat ieri-dimineaţă de poliţiştii de la Direcţia de Investigare a Fraudelor (DIF).
Peste 300 de agenţi au controlat ieri, începând de la ora 6.00, peste o sută de tiruri, iar la 40 dintre acestea au fost constatate nereguli. Oamenii legii estimează că, doar într-un singur an, statul a fost prejudiciat cu aproximativ 100 de milioane de euro, din cauză că nimeni nu a plătit TVA-ul pentru marfa transportată.
În acelaşi timp, mascaţii au descins în 20 de locuinţe din Capitală şi din Ilfov, de unde au „săltat" suspecţi de naţionalitate irakiană, iraniană şi pakistaneză.
Su Market din Afumaţi, raiul evazioniştilor
Anchetatorii spun că reţeaua se ocupa cu importul şi comercializarea ilegală de fructe şi legume. Ei se foloseau de acte false pentru a introduce marfa în România şi o vindeau prin intermediul unor firma fantoma. Fructele şi legumele erau importante din ţări din Uniunea Europeana şi aveau actele de provenienţă întocmite pe firme inexistente.
Marfa ajungea, cu precădere, în angrourile din comuna Afumaţi, cel mai important centru de desfacere fiind angroul Su Market. „Până acum, am descoperit aproximativ 350 de firme fantomă doar în Bucureşti, dar cercetările continuă", a declarat unul dintre coordonatorii acţiunii, comisarul din cadrul DIF, Marius Ştefan.
„Cercetăm 14 firme din Capitală şi 20 din Ilfov pentru evaziune fiscală. Din primele informaţii, se pare că reţeaua a prejudiciat statul, în doar patru luni, din iulie până în octombrie cu 27 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că într