La corurile pe care Maria Băiatu le-a înfiinţat şi le-a dirijat, în cei 40 de ani de când este profesoară de muzică, au cântat elevi, educatoare şi seminarişti.
În toate şcolile unde a predat muzică, profesoara Maria Băiatu a înfiinţat coruri care au devenit tradiţie, precum Corul de fete „Natural”.
Cea mai mare parte dintre educatoarele din oraş şi din judeţ au trecu prin mâinile sale, în ceea ce prijeşte educaţia muzicală, între anii 1971-1979, cât a predat la Liceul Pedagogic.
Apoi a făcut coruri cu elevii căroara le-a fost profesoară, 32 de ani la Şcoala nr. 7, dar şi la liceul Cartojan şi la seminarul Telogic.
În ultimii zece ani, pe care îi consideră cei mai prolifici din întreaga sa carieră, a înfiinţat Corul de Copii, unic în Giurgiu şi primul Cor al Seminarului Teologic.
De asemenea a fondat Festivalul judeţean al corurilor de copii “Glasuri cristaline” şi Festivalul naţional de Toacă, unic în ţară.
A dirijat din şcoala primară
Inimoasa profesoară îşi aminteşte că în copilărie, “doamna învăţătoare mă scotea în faţa clasei şi mă punea să dirijez, pentru că ştiam să-i corectez pe cei care nu cântau bine”.
Mai târziu, pe când urma cursurile Şcolii de Muzică, pentru că nu avea un pian pe care să exerseze, a desenat pe o scândură clapele şi simula cântatul la pian.
După ce a terminat liceul, a dat la Conservator şi a intrat de prima dată, în ciuda unei concurenţe acerbe.
Apoi, pe parcursul studiilor a dat lecţii de pian, chiar şi la un elev din Târgovişte, fapt ce o obliga să facă naveta, la Bucureşti, unde urma facultatea.
Când la 23 de ani, a absolvit Conservatorul ”Ciprian Porumbescu” şi a venit ca profesoară de muzică la Giurgiu, a debutat la Liceul “Tudor Vianu”.
A avut norocul să predea la liceul şi institutul pedagocic, unde pregătirea muzicală era foarte serioasă. Iar ac