Premierul Emil Boc şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană au fost audiaţi de magistraţii Curţii Constituţionale pentru sesizarea conflictului existent între Guvern şi Parlament.
"Guvernul a respectat, respectă şi va respecta deciziile Curţii Constituţionale", a subliniat Emil Boc.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase a explicat: "Vorbim de a primi sau nu încrederea Parlamentului. Guvernul are dreptul constituţional să-şi asume răspunderea".
Pe de altă parte, preşedintele Senatului, Mircea Geoană a atras atenţia că "acest tip de precedent nu poate fi acceptat" şi că "trebuie să revenim la normalitatea constituţională în aceasta ţară".
"Întreaga tevatură în jurul acestui subiect nu mai are relevanţă şi din punct de vedere al faptului că Senatul se apropie de o concluzie cu privire la Legea educaţiei. Informaţiile pe care le avem sunt că până duminică Comisia de învăţământ va finaliza raportul, iar plenul se va pronunţa începând de săptămâna viitoare cu privire la acest text. Finalitatea acestui demers este o finalitate neclară şi, din punctul meu de vedere, periculoasă", a explicat Mircea Geoană.
Guvernul a trimis o scrisoare, luni, Curţii Constituţionale prin care cere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Executiv şi Parlament, arătând că acest conflict este generat de refuzul Parlamentului de a permite prezentarea şi dezbaterea moţiunii de cenzură depuse ca urmare a angajării răspunderii.
Premierul le solicită magistraţilor de la Curtea Constituţională să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi Parlamentul României, alcătuit din Camera Deputaţilor şi Senat, pe de altă parte, şi să constate că blocajul instituţional cu privire la prezentarea şi dezbaterea moţiunii d