Printr-un comunicat intern CERN s-a anunțat producerea și captarea unor atomi de antimaterie, respectiv de antihidrogen, de către Colaborarea ALPHA, care a publicat acest rezultat ieri 17 Nov.2010 în revista Nature 468, 355 (2010). Punerea la punct a metodei de producere și studiere a atomilor de antihidrogen deschide calea cercetării antimateriei în laborator.
Antimateria constituie una din cele mai intrigante mistere pe care Natura ne-o pune pe masa de lucru. Atunci când materia se întâlnește cu antimateria, cele două entități se anihilează reciproc, conducând la transformarea întregii lor mase în energie, sub formă de radiație electromagnetică.
In momentul producerii Big-Bang-ului, materia și antimateria au fost produse în cantități egale. Cu toate acestea, pe parcurs, se pare că antimateria a dispărut din Universul nostru, acesta fiind alcătuit doar din materie. Pentru a afla ce s-a întâmplat cu antimateria, care au fost cauzele și proprietățile acesteia ce au condus la disipariția ei, s-au realizat o serie de experimente. Acestea au pus la punct și realizat metode și tehnici de producere și punere sub observație a antimateriei. Printre aceste experimente se numără și Colaborările ALPHA, ASACUSA și ATRAP de la CERN.
Experimentele de la CERN care studiază antimateria, în particular antihidrogenul, folosesc una din facilitățile unice din lume existente aici – „Antiproton Decelerator” (AD). Acesta este construit ca un accelerator având o circumferință de 188 m, dar în loc să accelereze particulele, în particular antiprotonii, el îi frânează, prin același sistem de câmpuri magnetice și cavități de radio-frecvență.
Prin ciocnirea protonilor accelerați în PS (Proton Synchrotron) cu o țintă metalică (Cu sau Ir) , se produc printre alte particule și antiprotoni. Aceștia sunt selectați și preluați de Antiproton Decelerator și apoi amestecați cu an