Un studiu recent arată că tinerii europeni nu ştiu atât de multe despre sex pe cât s-ar crede
3,4% dintre tinerii români nu ar utiliza prezervativ pentru o partidă de sex cu un nou partener, potrivit unui studiu recent realizat la nivel global pe tematici legate de viaţa sexuală. Rezultatele cercetării, efectuate în 15 ţări europene printre care şi România, au relevat un grad ridicat de ignoranţă la nivelul ţărilor din Europa referitor la bolile cu transmitere sexuală (BTS).
Spre exemplu, nu mai puţin de 4 din 10 tineri români (40,3%) cred în mod eronat că pot contracta o BTS de pe scaunul toaletei.
Această valoare este a doua între ţările europene, după Turcia (44,4%). Tinerii români sunt puţin mai informaţi în ceea ce priveşte percepţia asupra riscului unei BTS.
În România, 19,1% dintre tinerii intervievaţi cred că riscul de a contacta o astfel de boală este mic sau nu există - comparativ cu 37,5% în Slovenia, 50% în Germania şi, surprinzător, 70,3% în Belgia.
La întrebarea dacă ar utiliza un prezervativ pentru o partidă de sex cu un nou partener, 3,4% dintre români au declarat că nu, aceasta cifră fiind a treia din Europa, după Turcia (14,4%) şi Polonia (3,5%). Tinerii români au avut rezultate mai slabe în ceea ce priveşte utilizarea metodelor contraceptive în mod regulat. Unul din cinci (20%) declară că nu a folosit nicio formă de contracepţie ultima dată când a întreţinut relaţii sexuale. Studiul Durex arată că, în general, ţările din Europa de Vest au înregistrat scoruri mai ridicate în ceea ce priveşte cunoştinţele, atitudinile şi practicile în materie de sex, comparativ cu ţările din Europa de Est. Femeile au înregistrat scoruri mai ridicate decât bărbaţii. Cele mai bune rezultate au fost obţinute de cei care au primit informaţii cu rol de educaţie sexuală de la parteneri, profesori sau persoane specializate în domeniu. Cercetare