Directorul Teatrului Naţional din Budapesta şi-a retras aseară acordul dat Institutului Cultural Român (ICR) în vederea închirierii unei săli pentru o recepţie cu ocazia Zilei Naţionale a României, după protestele politicienilor maghiari care l-au acuzat chiar de trădare. Recepţii similare organizate de ICR cu ocazia Zilei Naţionale a României au avut loc însă, în anii trecuţi, tot în teatre de stat, fără să stârnească astfel de reacţii. Sursa: Razvan Valcaneantu
Directoarea ICR Budapesta, Brânduşa Armanca, a confirmat azi că directorul teatrului Naţional din Budapesta, Robert Alfoldi, şi-a retras acordul dat pentru închirierea unei săli pentru recepţia organizată pe 30 noiembrie, în ajunul Zilei Naţionale a României. "Nu am explicaţii, aş prefera să nu comentez în acest moment", a declarat directoarea ICR pentru EVZ.
Armanca a spus însă că recepţiile organizate în anii trecuţi cu ocazia Zilei Naţionale a României au avut loc tot în teatre de stat. "Este vorba despre teatrul Thalia, Teatrul Central, Palatul Artelor", a enumerat directoarea ICR Budapesta.
Decizia lui Afoldi a fost luată după o ploaie de acuzaţii venită dinspre clasa politică, inclusiv dinspre partidele aflate la guvernare. Este vorba despre Fidesz, gruparea populistului premier Viktor Orban şi Partidul Creştin Democrat, care au câştigat în primăvara acestui an alegerile legislative şi au pus capăt celor opt ani de guvernare socialistă.
Despre sensibilitate şi trădare
Fidesz l-a criticat pe Alfoldi pentru că nu a fost în stare să înţeleagă sensibilitatea acestei chestiuni – Ziua Naţională a României marchează momentul în care Adunarea Naţională de la Alba Iulia a declarat unirea Transilvaniei (până atunci un teritoriu ungar) cu Regatul României.
Partenerul la guvernare al Fidesz, Partidul Creştin Democrat, i-a cerut secretarului de sta