Duminică seară, cele două posturi private de televiziune, PRO TV şi Antena 1, au amintit despre performanţa extraordinară a spadasinelor României - campioane mondiale - aşa, în treacăt, preţ de câteva secunde şi aproape de sfârşitul emisiunilor de sport. Fosta campioană mondială de atletism, Natalia Andrei, chiar remarca: „Aşa se mai întâmplă pe la noi. Campioane mondiale, tratate cu... spatele, ca să zic aşa, exagerând puţin. Se întâmplă în România 2010. Performanţa spadasinelor, formate la Craiova, şi pregătite, normal, de un antrenor emerit craiovean, Dan Podeanu, merită tot binele din lume, plus o recompensă financiară pe măsură. Şi imaginea Doljului este «aurită» de această medalie de aur a fetelor. Suntem însă în criză, politicul este interesat de... politică, aşa că nu ne rămâne decât să le felicităm pe spadasinele noastre de aur!“.
Vorbind despre imaginea unui judeţ în România, în lume, prin sport, ar trebui spus că o imagine mai bună decât cea făcută de Universitatea („Craiova Maxima“) în cupele europene sau de atleţii din Bănie, cine ar fi putut s-o facă?
Până la revoluţie, Bănia a fost cunoscută în lume datorită bardului Tudor Gheorghe şi poetului Marin Sorescu, locomotivelor de la Electroputere şi, cum spuneam, prin rezultatele sportivilor.
Craiova a fost, ani
mulţi, capitala atletismului şi a spadei româneşti. Cum spuneam, nume grele, printre care şi campioana mondială de atletism Natalia Andrei, în prezent directoarea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Dolj, au făcut, de-a lungul anilor, cunoscută Bănia în lume.
Din câte am citit prin presă, în unele judeţe au fost tentative politice de a fi îndepărtaţi profesioniştii de la conducerea destinelor sportului, la Constanţa - Elena Frâncu, la Hunedoara - Marieta Ilcu. În cele din urmă, nu s-a întâmplat aşa ceva, adică s-a revenit asupra intenţiilor distructive şi au fost lă