Guvernul a promis din nou FMI că, până la finele lunii decembrie, va aproba o ordonanţă de impozitare a averilor mari ale persoanelor fizice şi va extinde criteriul de definire a venitului impozabil, astfel încât să taxeze toate câştigurile provenind din surse pentru care nu sunt acceptate scutiri. Angajamentul pentru redactarea unei astfel de ordonanţe este inclus în scrisoarea suplimentară de intenţie convenită cu FMI la finalul misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie, obţinută de Mediafax. Elaborarea ordonanţei a fost asumată de Guvern şi în ultimele două scrisori semnate cu FMI, dar termenul de finalizare a actului normativ a fost amânat succesiv, de la jumătatea lunii august la sfârşitul lunii noiembrie şi, acum, la finele lunii decembrie 2010. "Elaborarea proiectului de ordonanţă privind averile mari înregistrează progrese, pentru a fi aprobată până la finele lunii decembrie, iar un expert FMI va asista la implementarea actului normativ. Definiţia venitului va fi extinsă, iar verificările asupra veniturilor nedeclarate vor fi întărite", se arată în document.
Mai mult, Guvernul va cere Consiliului de Miniştri al Uniunii Europene să aprobe creşterea de la 35.000 de euro la 50.000 de euro a pragului cifrei de afaceri sau a veniturilor peste care firmele sunt obligate să se înregistreze şi să plătească TVA. "După cum am agreat cu FMI şi Comisia Europeană, vom cere Consiliului de Miniştri al UE o modificare a pragului obligatoriu de TVA la 50.000 de euro, studiind în acelaşi timp şi opţiunile de a simplifica taxarea pentru contribuabilii care se încadrează sub acest plafon", se arată în scrisoare.
Dacă economia îşi revine, taxele ar putea scădea
Guvernul şi FMI au convenit să ia în considerare reducerea impozitării forţei de muncă doar dacă economia îşi va reveni şi va crea suficient "spaţiu fiscal", până atunci sistemul de impo