Cottbus e un oraş liniştit, la doar 20 de kilometri de graniţa cu Polonia, tipic pentru fosta RDG. Zonele cu clădiri gri, ce amintesc de perioada comunistă, sunt „sparte” din când în când de construcţii moderne; centrul vechi, cu clădirile readuse la strălucire după ani de reconstrucţie, geme de viaţă până când se înserează. Apoi, totul se cufundă în linişte. În acest „decor”, un clujean a ajuns să îşi împlinească visul din copilărie: acela de a fi, cu adevărat, fotbalist. „S-a născut talent şi a murit speranţă”. Acum şapte ani era descrierea perfectă pentru Gabi Jula. Promovat de Dan Anca în lotul „mare” de la „U”, debutant în prima ligă la 18 ani într-un meci cu FC Naţional, ajunsese pe maidanele din Liga a III-a. Munca şi ambiţia l-au scos însă din anonimat. A ajuns din nou la „U”, s-a transformat din „speranţă” în certitudine, iar după doi ani în Liga I, la Oţelul Galaţi, a făcut pasul spre fotbalul „adevărat”, în Bundesliga, la Energie Cottbus. Acum, ajuns aproape la 31 de ani, Gabi Jula este unul dintre cei mai iubiţi jucători ai lui Energie Cottbus şi totodată unul dintre cei mai apreciaţi de către staff-ul echipei. Recent, antrenorul formaţiei, Claus-Dieter Wollitz, a declarat pentru cotidianul “Bild”, că atacantul clujean este “indispensabil pentru jocul echipei”, în vreme ce preşedintele Ulrich Lepsch a menţionat că la iarnă se va aşeza la masa tratativelor pentru prelungirea contractului românului. “Trebuie să rămână!”, a spus şeful lui Energie.
Fotbalistul îşi aminteşte cu zâmbetul pe buze de perioada în care „nu i-a fost bun capul” şi vorbeşte cu mândrie despre realizările sale, dar şi despre visul de a reveni, cândva, acasă, la „U”.
Cum ai ajuns la „U”?
A fost prima mea echipă, la „U” am început eu să joc fotbal. Am stat de la zece ani până când am plecat în Armată. M-a „ajutat” conducerea de atunci să nu fac armata şi am