Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură, spune că plăţile directe nu se vor mai distribui în funcţie de referinţele istorice. Plafonarea sprijinului pentru fermele mari şi susţinerea celor mici se numără printre măsurile de reformare a Politicii Agricole Comune prezentate azi la Bruxelles.
Propunerile privind viitorul Politicii Agricole Comune (PAC) după 2013 vor viza o distribuire echitabilă a plăţilor directe între toate cele 27 de state membre, indiferent de momentul aderării la Uniunea Europeană. Acestea vor rămâne un element esenţial pentru dezvoltarea sectorului, cu condiţia ca agricultorii să utilizeze „inteligent" resursele naturale.
Astfel, în timp ce agricultorii din ţările care au aderat la UE în intervalul 2004-2007 sunt plătiţi în funcţie de mărimea fermei, cei din Europa Occidentală primesc subvenţii în funcţie de recoltă, după criteriile stabilite în intervalul 2000-2004, aşa-numite „istorice".
„Noile state membre au semnalat dezechilibrele existente în acest sistem. Există însă discrepanţe şi între regiuni şi între tipurile de agricultură. Criteriile istorice ţin, într-adevar, de istorie. E clar că avem nevoie de un sistem nou, echilibrat, aplicabil unei Europe cu 27 de state membre. Propunerea mea merge în această direcţie", arată Dacian Cioloş, comisar european pentru Agricultură într-un interviu acordat în exclusivitate pentru „Adevărul".
Pachetul de reformă a PAC prezentat astăzi de Comisia Europeană, prin vocea Comisarului pentru Agricultură, va fi urmat de propuneri legislative în iulie 2011. Pentru a deveni lege, propunerile vor trebui aprobate de Parlamentul European şi de cele 27 de ţări membre.
Echitate, nu şi egalitate
Comisarul spune că, în urma reformării PAC, nu toţi fermierii vor primi aceeaşi sumă de bani ca sprijin pentru venitul acestora. „Se va ţine cont, în