În weekend, cetăţenii sunt invitaţi să descopere idealul omului autentic şi universal, eliberat de superstiţie. În oraş vor avea loc o serie de dezbateri axate pe ideea că pentru a trăi prezentul este nevoie de o viziune a viitorului şi trecutului.
Timişorenii sunt invitaţi să participe la expoziţia intitulată „Omul universal în Renaştere”, în cadrul căreia vor putea să se reîntâlnească cu ştiinţele şi artele dezvoltate şi desăvârşite în perioada Renaşterii. În plus, cei interesaţi de filozofie vor avea ocazia să afle mai multe despre teme precum „Începuturile Renaşterii”, „Pictura în Renaştere”, „Arhitectura în Renaştere”, „Muzica Renaşterii”, „Renaşterea Arabă” si multe altele.
Leonardo da Vinci, Michelangelo, Giordano Bruno vor fi prezenţi în cadrul acestei săptămâni a filozofiei prin conferinţele despre care iniţiatorii spun că vor „hrăni mintea şi inima omului şi îi vor inspira spiritul”. „Prin opera lor, aceste stele luminoase şi rare au arătat cum omul se descoperă pe sine atunci când încearcă să înţeleagă lumea şi sensul superior al vieţii”, a spus Ramona Ilie, organizator al evenimentului.
Muzică renascentistă
Evenimentul include şi două filme documentare, „Pe urmele geniilor Renaşterii” şi „Florenţa, steaua Renaşterii”. Săptămâna în care filozofia se explică pe înţelesul tuturor cuprinde şi mai multe momente de muzică renascentistă, responsabili fiind elevii Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu”.
Organizatori sunt cei de la organizaţia Noua Acropolă, care se prezintă drept o şcoală de filozofie în manieră clasică. „Practica filozofică are ca obiect întregul spectru al existenţei, în aşa fel încât să dea un sens vieţii, fără a ne lăsa pur şi simplu în voia ei. Dacă filozofia reuşeşte să ne apropie de rădăcina lucrurilor, de cauzele lor profunde, totul dobândeşte un nou sens”, a mai spus Ramona Ilie.
Antichităţ