Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură, a prezentat pachetul de măsuri pentru reformarea Politicii Agricole Comune (PAC) după 2013. Cele mai importante propuneri vizează plafonarea sprijinului pentru fermele mari, un venit minim pentru fermieri, dar şi distribuţia echitabilă a subvenţiilor între statele membre şi chiar între graniţele aceluiaşi stat membru. De asemenea, pieţele locale vor avea o importanţă deosebită în viitoarea PAC.
UPDATE
„Este o reformă a agriculturii care va lua timp, cam doi ani de acum înainte, este un proces de durată”, a spus Dacian Cioloş, la videoconferinţa cu jurnaliştii români de la sediul reprezentanţei Comisiei Europene în România".
„Am spus că agricultura are un buget consistent pentru că nu pot da o cifră. Însă este adevărat că în ultimii an, bugetul alocat agriculturii a scăzut, însă acest lucru nu a afectat plăţile”.
„Nu cred ca este imposibil să menţinem acest buget al agriculturii, însă va fi dificil”.
„OMG nu fac parte din Politica Agricolă Comună, este vorba despre norme care să permită introducerea în cultură a unor soiuri modificate genetic, este vorba de evaluarea pe care o face Autoritatea pentru securitate alimentară".
Vezi interviul cu Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură, în exclusivitate pentru “Adevărul”
Cele trei obiective pentru reformarea PAC
-producția alimentară fiabilă (asigurarea aprovizionării cu alimente sigure și suficiente, în contextul cererii în continuă creștere la nivel mondial, al crizei economice și al volatilității mult mai mari a pieței, pentru a contribui la securitatea alimentară);
-gestionarea durabilă a resurselor naturale și politicile climatice (adesea, agricultorii trebuie să țină seama mai mult de aspectele legate de mediu decât de cele economice – dar aceste costuri n