Până în 2014 piaţa locală va creşte cel mai mult în ECE
Decalajul cu ţările dezvoltate din regiune va fi recuperat doar cu eforturi duble
Piaţa locală de servicii IT este una dintre cele mai mici din zona Europei Centrale şi de Est (ECE), în ciuda unor factori demografici şi geografici favorabili, aflându-se în urma unor ţări mai mici ca dimensiuni, cum ar fi Ungaria, Slovacia sau Cehia.
"România este cu mult în urmă, în ceea ce priveşte piaţa serviciilor IT din Europa Centrală şi de Est, faţă de Polonia, Cehia, dar şi de Ungaria sau Slovacia. În 2009 cheltuielile totale în servicii IT au totalizat circa 395 de milioane de euro, în timp ce în ţări ca Polonia, cea mai mare piaţă din regiune, s-au cheltuit aproximativ 1,651 miliarde de euro", a arătat Şerban Schwab-Cheşaru, managing director al Pierre Audoin Consultants (PAC) România, la IBM Smater Systems Tour 2010.
Potrivit datelor PAC, cheltuielile totale pe piaţa IT locală au fost de puţin peste 2 miliarde de euro, în timp ce în Polonia piaţa a totalizat 7,026 miliarde de euro. Cheltuieli mai mari au fost realizate şi în Ungaria, Cehia sau Slovacia. Totalul investiţiilor IT din România a consemnat doar 6% din totalul înregistrat la nivelul ECE, mai mic ca în celelalte ţări enumerate mai sus.
Pentru a recupera decalajele în 2014, piaţa trebuie să crească dublu faţă de previziuni
Reprezentantul PAC, a mai spus că până în 2014 piaţa serviciilor IT din România va avea cea mai mare rată de creştere în toată zona ECE, previzionând un avans de peste 14% faţă de nivelul din 2009. "În intervalul 2010-2014 se aşteaptă ca piaţa locală să arate un potenţial de creştere semnificativ. Rata de creştere va fi cea mai mare în ECE în următorii 3 ani. Însă, chiar şi în aceste condiţii nu va fi de-ajuns pentru a recupera decalajul acumulat în anii anteriori faţă de ţările din regi