La fel cum PSD, PNL şi PC blocau, în 2008, marile dosare în parlament, utilizând toate procedurile posibile pentru a amâna investigaţiile procurorilor DNA în dosarele Năstase, Mitrea, Păcuraru sau Şereş, PDL se pune astăzi în uşa anchetatorilor pentru a câştiga timp în dosarele Ridzi şi Păsat, deputaţi acuzaţi de fapte grave, primul de corupţie, al doilea de şantaj şi acte de violenţă. Dosarul Ridzi zace deja de nouă luni, iar cazul Păsat, pentru care procurorii au cerut arestarea încă din 4 noiembrie, a debutat cu o amânare de 30 de zile, astfel că e greu de crezut că solicitarea DNA are şanse să fie judecată în 2010. Parlamentul României probează iarăşi lipsă de voinţă politică în tratarea problemei corupţiei, cu diferenţa că adversarii procurorilor sunt astăzi reprezentanţii puterii, care acuzau în urmă cu doi ani opoziţia că face scut în jurul penalilor şi strică imaginea României la Bruxelles.
Culmea ironiei este că PDL sfidează acţiunile procurorilor şi blochează anchete penale chiar sub nasul reprezentanţilor UE. În ziua amânării celor două cauze în parlament, Ministerul Justiţiei anunţa că a avut marţi, 16 noiembrie, o întâlnire cu experţii Comisiei Europene sosiţi la Bucureşti în cadrul misiunii de evaluare a angajamentelor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Misiunea experţilor Comisiei Europene se desfăşoară în perioada 16-18 noiembrie 2010.
Unul dintre angajamentele României în cadrul MCV se referă la „continuarea, în baza progreselor realizate deja, a unor anchete profesioniste şi imparţiale cu privire la acuzaţiile de corupţie la nivel înalt“ (aşa-numitul bench-mark nr. 3). Prin acţiunile PDL din parlament, susţinute parţial şi de PSD (lupta anti-DNA a devenit cauza comună), este evident că unul dintre angajamentele luate faţă de Comisia Europeană nu poate fi îndeplinit.
Iar ca ridicolul să fie complet, deputaţii PD