Primăria a decis publicarea pe internet a imobilelor ridicate fără respectarea autorizaţiei de construire. Specialiştii contactaţi de „Adevărul de Seară“ spun că măsura este bine-venită, însă este doar primul pas pentru reglementarea construcţiilor în Cluj. Prin această publicare, constructorii care nu respectă legea vor avea un fel de cazier.
Primăria a anunţat, ieri, că adresele imobilelor ridicate fără respectarea autorizaţiei de construire şi numele proprietarilor vor fi publicate pe siteul instituţiei. Numărul clujenilor care nu au respectat autorizaţia de construire iniţială şi, prin urmare, primăria nu le-a eliberat actele necesare întabulării, după finalizarea construcţiei, se ridică, doar în luna octombrie, la 13. Aceste imobile au fost verificate în teren, iar inspectorii Primăriei au constatat că ceea ce scria în autorizaţiile de construire nu era conform cu realitatea. De exemplu, la unele imobile în loc de amenajări interioare, cum scria pe autorizaţie, proprietarul şi-a mansardat clădirea. Alţi constructori au primit autorizaţie pentru a-şi ridica o casă unifamilială, însă în locul unei asemenea construcţii a „răsărit“ un adevărat bloc de apartamente. Un alt caz este cel în care un investitor a schimbat destinaţia iniţială a unei clădiri pe care a construit-o din spaţii comerciale în apartamente.
„E o primă măsură“
„Adevărul de Seară“ a vorbit cu specialiştii în legătură cu eficacitatea acestei măsuri. „În mod normal, ar fi trebuit să fi existat mai demult o astfel de măsură. Problema e alta, legată de fiscalitate. Dacă nu intri în legalitate, nici nu plăteşti impozite, pentru că imobilul respectiv nu poate fi întabulat. Deci ar fi avantajaţi cei cu case unifamiliale. În schimb, au de suferit investitorii care nu pot vinde neîntabulat“, a declarat pentru „Adevărul de Seară“ preşedintele Ordinului Arhitecţilor din Transilvania (OAR