Deşi încă nu a cedat complet presiunilor făcute de restul statelor din zona euro pentru a accepta un ajutor financiar, executivul irlandez va analiza împreună cu oficiali ai UE, FMI şi BCE starea sistemului bancar şi măsurile prin care acesta poate fi readus pe linia de plutire. Deşi are bani să se finanţeze până în vara anului viitor, executivul de la Dublin se gândeşte să apeleze la fonduri internaţionale pentru a-şi ajuta băncile şi a calma astfel investitorii.
Miniştrii de finanţe ai ţărilor din zona euro au căzut de acord să ofere ajutor Irlandei în caz de nevoie, iar oficiali ai Uniunii Europene urmează să se deplaseze la Dublin pentru a purta discuţii preliminare privind un viitor plan de salvare alături de autorităţile irlandeze, scrie Financial Times.
Şi Marea Britanie urmează să joace un rol important, ministrul de finanţe George Osborne declarând că "vom face ceea ce este în interesul Marii Britanii. Irlanda este cel mai apropiat vecin şi este în interesul nostru ca economia irlandeză să reuşească." Cotidianul american de business The Wall Street Journal scrie că pachetul de finanţare pe care l-ar putea primi Irlanda se va ridica la aproximativ 100 de miliarde de euro. În luna mai UE şi FMI au oferit Greciei o finanţare de urgenţă de 110 miliarde de euro.
Concluziile întâlnirii miniştrilor de finanţe de la Bruxelles sunt un semn clar că executivul lui Brian Cowen urmează să accepte ajutor financiar de la UE şi FMI. Cele mai puternice economii europene, în frunte cu Germania, au făcut presiuni pentru demararea cât mai rapidă a unui plan de salvare a Irlandei, a cărei fragilitate economică ameninţă zona euro.
Ministrul de finanţe al executivului din Dublin Brian Lenihan susţine că Irlanda nu este pregătită să accepte planul de salvare, dar că discuţiile trebuie purtate pentru a calma dezechilibrele din pie