În fiecare oră, 250 de persoane mor din cauza unei boli care nu este destul de cunoscută şi a cărui simptome sunt ignorante de către pacient.
Acest criminal tăcut, dar foarte eficient se numeşte bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC) şi îi afectează mai ales pe fumători. Dacă boala nu este tratată, ea duce la invaliditate şi apoi la moarte.
BPOC este a treia cauză de mortalitate în Uniunea Europeană, fiind declasată doar de cancer şi infarct miocardic. Iar România se situează pe locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin BPOC , fiind înregistraţi peste un million de bolnavi.
Simptomele
BPOC-ul este o boală care afectează adulţii, în special cei peste 40 de ani. Dar în ultimii ani, vârsta celor mai tineri pacienţi a scăzut ajungând la 30 de ani. Această boală pulmonară este incurabilă, dar tratamentul început într-o fază incipientă poate încetini evoluţia ei şi ameliorează viaţa pacientului.
Principalele simptome ale bolii:
• respiraţie dificilă, cu gâfâială
• senzaţia de sufocare sau lipsa de aer
• reducerea capaciţăţii de rezistenţă la efortul fizic
• tusea cu expectoraţii
De obicei tusea este ignorantă de pacient care consideră că este rezultatul fumatului. Dar aceasta poate fi un semn de alarmă pentru BPOC dacă ţine perioade mai lungi de trei luni pe an.
Uneori pacienţii pot tuşi cu sânge sau pot avea buze albastre şi gambele sau gleznele umflate. Aceştia mai pot avea dureri de cap dimineaţa sau pot slăbi deoarece fac un efort mai mare pentru a respira.
Cauzele BPOC
Cauza principală a bolii, care apare la peste 60%dintre pacienţi este fumatul, inclusiv cel pasiv.
„Fumatul accelerează evoluţia bolii, iar cu cât pacientul se lasă mai repede cu atât boala încetineşte", spune preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, doctorul Florin Mihălţan.
Iar preşedinte