Daniel Saulea a jucat fotbal de performanţă, de trei ori a fost avansat în grad înainte de termen, iar un an şi jumătate a asigurat protecţia unui Ministru de Interne.
Timp de 12 ani a fost profesor de pregătire fizică, intervenţie şi autoapărare la Şcoala Naţională de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr" din Câmpina. În urma unei practici personale realizate în 2001 la Detaşamentul Poliţiei de Intervenţie Rapidă Prahova, Daniel Saulea a decis că un loc de muncă în cadrul acestui serviciu i s-ar potrivi perfect. „Timp de trei luni am pregătit fizic cadrele de la DPIR, iar în 2002 când s-a scos la concurs postul de comandant al acestei formaţiuni, am candidat şi am luat concursul".
Daniel Saulea a participat la peste 8.000 de acţiuni până în prezent. Este vorba despre descinderi şi percheziţii în locuri cu situaţie infracţională deosebită şi violenţă peste limita normală. De-a lungul timpului, a avut de-a face cu infractori periculoşi, înarmaţi, urmăriţi generali şi evadaţi. Împreună cu colegii săi, a participat la acţiuni şi în Bucureşti, Ilfov, Ialomiţa, Braşov şi Dâmboviţa. Telefonul lui Daniel Saulea este deschis non-stop, iar în momentul în care apare o solicitare, fie zi sau noapte, acesta se echipează şi merge pe teren, alături de ceilalţi colegi.
A fost şcolit de FBI
În 2004, şeful Serviciului Intervenţie Rapidă a urmat un curs de tehnică şi tactică a negocierii în situaţii de criză, fiind instruit de reprezentanţi ai FBI. De atunci a rezolvat aproape 80 de cazuri de tentative de suicid. Toate s-au finalizat cu succes, cu excepţia unuia, în care până să ajungă negociatorul la faţa locului, bărbatul care intenţiona să se arunce în gol s-a electrocutat accidental. Daniel Saulea a participat şi la o negociere clasică între două grupuri de romi din comuna prahoveană Sângeru pe care i-a convins că nu forţa este răspunsul la problemele pe c