Farmaciştii din România vor avea o nouă Lege a Farmaciei, de la 1 ianuarie, a declarat ieri Cseke Atilla, ministrul Sănătăţii.
Potrivit proiectului de Oronanţă de Urgenţă, pentru înfiinţarea unei noi farmacii ar trebui să se ţină cont şi de criteriul demografic, condiţie care nu ar mai fi trebuit să se ia în considerare începând cu 2011. „În România există un număr suficient de farmacii. Dacă eliminăm criteriul demografic, farmaciile din rural se vor muta toate în urban", a spus ministrul.
Totuşi, spun farmaciştii, menţinerea acestui criteriu nu va aduce mai multă ordine în sistem. „Şi acum trebuie respectată o distanţă de 500 de metri de la o farmacie la alta şi nu există corectitudine în toate cazurile. Degeaba introducem criterii, dacă nu se respectă", afirmă faramcistul Constantin Ciulu. El mai adaugă faptul că ar vrea mai mult să îi fie decontate reţetele decât să se introducă o nouă lege a farmaciei care nu va duce mari schimbări.
Acelaşi proiect de lege prevede ca farmaciile să fie deschise la 100 de metri distanţă de spitalele care au compartimente de urgenţă. Acestă modificare este considerată necesară deoarece au fost cazuri în care farmacii comericale s-au înfiinţat chiar în interiorul spitalelor. „Farmacia de spital trebuie să rămână cu circuit închis, nu să trimiţi bolnavul să ia medicamente de acolo. O distanţă de 100 de metri între spital şi farmacie nu va împiedica însă «aranjamentele»", consideră Constantin Ciulu.
Totodată, noul proiect vizează şi asigurarea asistenţei farmaceutice non-stop, în localităţile cu cel puţin 20.000 de locuitori. Astfel, programul non-stop va fi obligatoriu pentru cel puţin o farmacie dintr-o astfel de localitate. „În judeţe ca Ilfov, Bistriţa-Năsăud, Covasna, Gorj, Harghita, Ialomiţa nu există nicio farmacie cu program permanent, în timp ce în Braşov, Galaţi, Satu Mare, Suceava, există