Bogdan Aurescu (37 de ani), secretar de stat pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe, fostul Agent în procesul României de la Haga pentru delimitarea platoului continental şi zonelor economice exclusive în Marea Neagră.
Aţi fost zilele trecute în Ucraina, în ce măsură relaţiile dintre Bucureşti şi Kiev s-au îmbunătăţit după schimbarea puterii de la Kiev?
B.A.- Am regăsit Kievul după o mulţime de ani, ulltima oară am fost aici în 2006 şi am constatat o îmbunătăţire radicală a atmosferei publice şi o viaţă foarte intensă, atât la nivel academic cât şi la nivelul politic.
Discuţia cu omologul meu ucrainean a vizat în principal să încercăm să îmbunătăţim frecvenţa şi constanţa contactelor dintre cele două state inclusiv la nivelul ministerelor de externe.
Foarte multe subiecte interesante au fost pe agenda noastra, de exemplu am discutat măsura în care România poate susţine aspiraţiile Ucrainei de a avea un regim de circulaţie fără vize în UE şi partea ucraineană chiar ne-a mulţumit pentru sprijinul pe care i l-am dat şi pentru anunţul care va fi făcut, sperăm, pe 22 noiembrie, la Summitul UE-Ucraina, când se va anunţa un plan de acţiune pentru liberalizarea regimului de vize.
În schimb Ucraina renunţă la lucrările de pe canalul Bîstroe?
B.A.- N-am discutat chiar toate aspectele din relaţia bilaterală. A fost un prim contact, o primă luare de puls şi ea este foarte încurajatoare. Am discutat şi agenda OSCE, agenda de securitate NATO şi agenda regională. România urmează la 1 ianuarie să preia preşedinţia Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră şi vrem să ne consultăm cu toţi partenerii din această regiune
România a câştigat la procesul de la Haga cumva în defavoarea Ucrainei, iar imediata dupa încheierea procesului reactiile nu au fost cele mai calde. In acest moment care chestiunile ramase nerezolvate din