Dieta mediteraneană,
patrimoniu al umanităţii
Dieta mediteraneană a intrat în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO. Hotărârea a fost adoptată cu ocazia conferinţei UNESCO desfăşurată la Nairobi, în Kenya. Confirmarea a venit din partea lui Pier Luigi Petrillo, şeful delegaţiei Ministerului italian pentru politici agricole, alimentare şi forestiere, care a precizat că decizia a fost adoptată cu majoritate de voturi. „În momentul adoptării deciziei, reprezentanţii celor 166 de state prezenţi la conferinţă au izbucnit în aplauze“, a povestit Petrillo. Italia, Grecia, Spania şi Maroc au fost ţările care au propus desemnarea dietei mediteraneene drept o importantă valoare culturală, demnă de a figura printre celelalte tradiţii care se regăsesc pe lista UNESCO. Bogată în fibre şi grăsimi nesaturate, săracă în lipide saturate, bazată pe produse locale, precum legumele proaspete, uleiul de măsline, fructele, alimentaţia în stil mediteranean reprezintă o tradiţie veche de secole. În plus, acest tip de alimentaţie pune un accent deosebit pe ambianţa plăcută, pe servirea mesei în compania prietenilor şi a familiei. Acum, această dietă a intrat pe lista patrimoniului intangibil, care cuprinde valori culturale imateriale, precum festivaluri, ritualuri religioase, muzică, dansuri sau diferite meşteşuguri tradiţionale. De asemenea, aceasta este prima tradiţie gastronomică de pe lista patrimoniului intangibil. Dieta mediteraneană,
patrimoniu al umanităţii
Dieta mediteraneană a intrat în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO. Hotărârea a fost adoptată cu ocazia conferinţei UNESCO desfăşurată la Nairobi, în Kenya. Confirmarea a venit din partea lui Pier Luigi Petrillo, şeful delegaţiei Ministerului italian pentru politici agricole, alimentare şi forestiere, care a precizat că decizia a fost adoptată cu majoritate de voturi. „În momentul adoptăr