Cei care şi-au ridicat chioşcuri arătoase la periferia pieţei plătesc chirie şi, în ciuda investiţiei, nu vor fi scutiţi de bir. Deşi nu contribuie cu niciun ban, S.C. Administraţia Pieţelor spune că investiţia se face în colaborare, adică pieţarii construiesc chioşcurile şi societatea le pune la dispoziţie terenul.
De câteva zile, mai multe spaţii comerciale din Piaţa Moldovei au suportat lucrări de modernizare, tarabele inestetice şi murdare pe care tronau până acum alimentele fiind înlocuite cu chioşcuri moderne, mult mai spaţioase, care se pretează unui comerţ în condiţii civilizate.
Pentru început, standuri noi pentru expunerea mărfii au fost făcute de cinci comercianţi, urmând ca lucrările să se extindă şi pe cealaltă latură a pieţei, unde tarabele cu produse alimentare sunt acoperite atât vara, cât şi iarna doar cu prelate.
Investiţia nu aparţine, aşa cum ar fi fost normal, Administraţiei Pieţelor, ci a fost realizată exclusiv din buzunarul comercianţilor.
„Din ce ştiu eu, toată treaba de aici a costat pe toată lumea 30 000 de lei. Ştiu că patronul meu a plătit o sută de euro pentru fiecare metru pătrat pe care l-a construit. Chiar dacă au fost făcute aceste modernizări, nu suntem scutiţi de la plata taxelor", ne-a declarat unul dintre vânzătorii care beneficiază acum de condiţii net superioare pentru marfă.
Colaborare disproporţionată
De cealaltă parte, conducerea SC Administraţia Pieţelor Focşani spune însă că investiţia este rodul unei colaborări între administraţie pieţelor şi comercianţi, care plătesc zilnic o taxă de 8,2 lei/mp, reprezentând contravaloarea chiriei pentru mese.
„Am realizat în colaborare acest lucru. Comercianţii cu banii, noi cu terenul. Vrem să fie ceva frumos şi eficient, să fie mulţumiţi clienţii", ne-a declarat Fane Popa, directorul Administraţiei Pieţelor Focşani. @N