Peste 120 de specialişti care au participat la "Conferinţa Naţională de Nursing" - „Managementul îngrijirilor în bolile cronice”, atrag atenţia asupra faptului că mănâncă şi fumează mult, periclitându-i sănătatea.
O temă dezbătută pe larg în cadrul Conferinţei a fost cea a obezităţii, o afecţiune care îngrijorează tot mai mult specialiştii din domeniul medical.
„Dezechilibrele nutriţionale existente în prezent pe plan mondial sunt cauzate de deficitul în alimentaţie a compuşilor biologic activi şi de tendinţa de a consuma alimente rafinate, foarte concentrate, intens prelucrate, iar când nu există un echilibru dinamic între nevoile nutritive ale organismului şi aportul de nutrienţi, starea de sănătate se deteriorează, iar un dezechilibru accentuat conduce la apariţia bolilor de nutriţie, a spus conf.dr. Manole Cojocaru.
"Pentru a arde valoarea energetică a unui corn trebuie să mergem pe jos 2 kilometri"
Dr. Manole Cojocaru ne sfătuieşte să ne gândim la cifre când mâncăm. Spre exemplu, un kilogram de grăsime conţine 7000 de calorii! Se ard 7000 de calorii pentru a pierde 1 kg sau, altfel spus, se consumă 7000 de calorii pentru a pune 1 kg. Am avea nevoie de 2 km de mers pe jos pentru a arde valoarea energetica a unui corn.
“Nici la copii nu mai este simplu” după cum precizează conf. dr. Cojocaru: “pentru ca un copil să slăbească 1 kg/2 săpt, trebuie ca el să reducă aportul caloric zilnic cu 500 de calorii”.
Cei care fumează până la vârsta mijlocie îşi scurtează viaţa cu 24 de ani
Deosebit de interesant a fost şi studiul realizat de Madalina Manea în randul studenţilor la nursing, cu scopul de a identifica motivele pentru care un tânăr se decide să se apuce de fumat, ce anume îl determină să continuă să fumeze şi ce anume crede că l-ar convinge să renunţe la fumat.
O persoană care