Creşte rapid numărul clinicilor unde cuplurile cu probleme de fertilitate se pot trata, însă programul prin care aceste proceduri urmau să fie acoperite de asigurări a rămas la stadiul de proiect. Sursa: VLAD STĂNESCU
Numărul centrelor din România unde se pot face tratamente de fertilizare in vitro (FIV) creşte într-un ritm rapid. Nu acelaşi lucru se poate spune de spre demersurile Ministerului Sănătăţii (MS) pentru a compensa într-o formă sau alta costurile pe care le implică tratamentele pentru cuplurile care au probleme de sterilitate.
Două clinici noi s-au deschis recent: una la Timişoara şi alta la Constanţa. Primul departament de fertilizare in vitro din Constanţa, din cadrul Spitalului privat Euromaterna, a fost inaugurat ieri, iar cel de la Timişoara - săptămâna trecută.
Alte zeci de unităţi medicale aflate în spitale de stat sau clinici private oferă servicii de acest gen, costurile tratamentului şi ale procedurii în sine variind între 1.800 şi 5.000 de euro.
Alternativă la clinicile din Ungaria şi Austria
Cel mai modern centru de fertilizare in vitro şi-a început activitatea recent la Timişoara, sub coordonarea primului medic român care a reuşit să aducă pe lume (în 1996) primul copil conceput "în eprubetă", Ioan Munteanu. Centrul se află în cadrul Spitalului Athena, din Timişoara, iar pe listele de aşteptare sunt deja sute de cupluri.
Centrul din Timişoara grupează medici din România şi Grecia, o echipă care până acum a făcut peste 7.000 de fertilizări in vitro, aducând pe lume peste 3.000 de copii. "Odată pornită activitatea în acest centru, oamenii nu vor mai pleca spre Szeged, Budapesta sau Viena pentru astfel de proceduri", a spus medicul Ioan Munteanu. Acesta conduce echipa propusă de un fost student grec al său, care, acum câţiva ani, a decis să înfiinţeze la Timişoara o clinică de