Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilor (APM) Cluj a premiat, astăzi, 62 de firme locale care au avut rezultate financiare pozitive. Treisprezece dintre acestea se află printre primele 50 de societăţi din România, în ordinea profitului brut realizat. Topul nu ia în calcul şi societăţile financiar-bancare, astfel se explică absenţa din clasament a Băncii Transilvania.
Topul la nivel naţional a fost realizat de Consiliul Naţional pentru IMM-uri. Potrivit acestuia, în anul fiscal trecut, cel mai mare profit, peste 192 de milioane de lei, l-a obţinut, în judeţul Cluj, compania Nokia România. Cifra de afaceri a fabricii de telefoane mobile s-a ridicat la peste 4,3 miliarde de lei, anul trecut, iar numărul de angajaţi a fost de 1.670. Pe locul doi se află Mol România Petroleum, cu peste 88 de milioane de lei profit, o cifră de afaceri de aproape 1,9 miliarde de lei şi 165 de angajaţi la Cluj.
Locul trei este ocupat de Terapia SA, cu un profit de aproximativ 49 de milioane de lei, cifră de afaceri de peste 260 de milioane de lei şi 782 de angajaţi. Cele trei societăţi menţionate mai sus sunt considerate întreprinderi mari. Cât despre cele mijlocii, cea mai bine cotată firmă clujeană este Electrogrup SA, cu un profit de peste 22,5 milioane de lei, o cifră de afaceri de peste 85 de milioane şi 218 angajaţi.
La secţiunea întreprinderilor mici, pe locul 1 se află Bimet SRL, cu un profit de 31,2 milioane de lei, iar la capitolul microîntreprinderi, primul loc este ocupat de Tero Edil SA, o firmă cu doar patru angajaţi, o cifră de afaceri de 22,4 milioane de lei şi un profit de 3,1 milioane de lei. Există şi o secţiune a firmelor nou înfiinţate, dintre care cel mai bine s-a descurcat, în 2009, CBC Laboratories SA cu 27 de angajaţi şi 4,2 milioane de lei profit. În top nu au fost incluse înstituţiile financiar- bancare.
Un sfert au ieşit din t