Criza financiara care a lovit Romania nu a facut altceva decat sa constate criza de lichiditati a bancilor private. Banci care au absorbit o mare parte din prima transa a acordului cu FMI. Este acesta un joc corect fata de contribuabilul care va trebui sa finanteze din buzunarul propriu o criza de moment a unei entitati private?
Criza loveste din nou. Dupa Grecia, acum pietele financiare sunt zguduite din directia Irlanda. Aceasta este pe cale sa devina a doua tara din zona euro care va avea nevoie de ajutor financiar international. Evident, din nou, pe spatele contribuabililor, scrie DW-world
Chiar daca despre Irlanda se vorbeste ca despre a doua Grecie, cele doua tari se deosebesc fundamental din acest punct de vedere. Spre deosebire de greci, care de ani de zile traiesc cu mult peste posibilitatile lor bugetare, falsificandu-si constant deficitele, Irlanda nu a avut datorii inainte de inceperea crizei mondiale. In prezent, situatia este critica deoarece toate cele patru mari banci centrale sunt in pericol de faliment.
Pentru ca aceste institutii financiare sa fie salvate, in frunte cu Banca Anglo-Irlandeza, Irlanda a garantat cu titluri de stat un imprumut de 35 de miliarde de euro, astfel ca deficitul bugetar a sarit la 32 la suta, de zece ori mai mult decat este permis in tarile UE. Este imposibil ca aceasta situatie sa nu zdruncine pietele financiare din zona euro.
Pietele financiare europene cer garantii mari pentru ca imprumutul sa mearga catre Dublin. Dar cine sunt acesti investitori, care acorda aceste sume de bani si colecteaza sume mari din dobanzi? Printre acestia se afla banci britanice, germane si franceze, investitori care sunt convinsi ca lucrurile vor reveni la normal.
De ce ar trebui sa se deranjeze, din moment ce zona euro are garantii de 500 miliarde euro iar FMI este si el in ecuatie cu