In Valea Iordanului au fost gasiti noua smochini fosilizati, datand cam din jurul anului 9.400 i Hr. In cartea Genezei din Vechiul Testament scrie ca, dupa caderea in pacat, Adam si Eva si-au acoperit goliciunea trupeasca cu frunze de smochin. In Roma antica, smochinul era considerat un arbore sfant, pentru ca lupoaica i-a alaptat pe Romulus si Remus sub un smochin.
Toate aceste marturii venite din timpuri foarte indepartate ne indreptatesc sa credem ca smochinul a fost domesticit si cultivat de om inaintea graului si a legumelor si s-a raspandit in zonele in care creste si azi, odata ce s-a extins migratia umana.
Mananca smochine ca sa ai un organism sanatos
Smochinele contin fibre, potasiu, magneziu, mangan, calciu. Potasiul tine sub control tensiunea arteriala si fibrele controleaza nivelul greutatii corpului. Calciul asigura densitatea necesara unui sistem osos sanatos.
Unii cercetatorii americani spun ca un consum regulat de cereale si fibre, categorie in care intra si smochinele, micsoreaza cu pana la 50% riscul aparitiei cancerului la san la femei, in special dupa menopauza.
Pe langa fibre si minerale, smochinele contin si vitaminele A, B si C, vitamine care stimuleaza procesul de imunitate si previn aparitia virozelor respiratorii in perioada toamna, iarna.
Datarita vitaminei A, smochinele ajuta la mentinerea unei vederi sanatoase.
Persoanele care au probleme digestive pot consuma smochine datorita efectului lor laxativ.
Pentru ca sunt energizante, smochinele se recomanda sportivilor, persoanelor care depun efort fizic sau intelectual de durata, copiilor, convalescentilor si persoanelor in varsta.
Persoanele care sunt bolnave de diabet trebuie sa stie ca in stare proaspata, smochinele au 15% zaharuri. Uscate, la soare sau industrial, procentul de zaharur