Creşterea economică va trebui să se bazeze pe mobilizarea resurselor interne, iar majorarea preconizată a salariilor va avea un rol important în stimularea cererii începând din 2011, dar un rol important în revenirea PIB îl poate avea şi atragerea fondurilor europene, în opinia lui Cătălin Păuna, senior economist al biroului Băncii Mondiale din România.
"Creşterea economică va trebui să se bazeze pe cererea internă. Creşterea preconizată a salariilor va avea un rol important în stimularea cererii interne agregate începând de anul viitor. Totodată, fondurile europene sunt resurse importante ce pot fi absorbite de România. Este necesară înlăturarea obstacolelor pentru dezvoltarea sectorului privat, care a înregistrat o ajustare masivă. Sper să învăţăm din lecţiile crizei", a explicat Păuna după o videoconferinţă în care Kaspar Richter, senior economist al Băncii Mondiale, a prezentat raportul periodic al băncii cu privire la situaţia economică din cele mai noi state membre ale Uniunii Europene - UE 10.
Salariile de bază din sectorul public ar urma să crească anul viitor cu 15%, conform legii salarizării, însă nivelul va rămâne sub valoarea din iunie 2010, când au fost reduse de Guvern cu 25%. Potrivit raportului UE 10, România şi Letonia sunt singurele state care vor înregistra contracţii economice în 2010, ceea ce reflectă nevoile mari de ajustare de la boom-urile nesustenabile înregistrate înaintea crizei. În schimb, în 2011 creşterea economică se aşteaptă să fie pozitivă în toate ţările UE 10, care au aderat la UE în 2004 şi 2007.
"Dacă nu ar fi existat programul de austeritate, implementat în a doua parte a acestui an, România ar fi fost deja pe creştere economică", a spus Păuna.
În ceea ce priveşte rolul exporturilor în antrenarea revenirii economiei, el a amintit că acestea au o pondere mică la formarea PIB. În p