România are deja peste 10.000 de proiecte elaborate care vizează dezvoltarea regiunii Dunării, valoarea totală a acestora depășind nouă miliarde de euro.
Evenimentul a reunit cinci prim-miniştri (ungurul Viktor Orban, bulgarul Boyko Borisov, croatul Jadranka Kosor, moldoveanul Vlad Filat şi românul Emil Boc), doi trei viceprim-miniştri şi cinci miniştri, 22 de delegaţii din cele 14 state aflate în bazinul Dunării şi din cele şase regiuni riverane din Germania şi Austria. Comisia Europeană a fost reprezentată de preşedintele executivului de la Bruxelles, José Manuel Durao Barroso. Reuniunea, deschisă de președintele Băsescu, a fost menită, printre altele, să netezească drumul unei lungi suite de proiecte transfrontaliere, finanțate cu sume importante de la bugetul comunitar.
Punerea în practică a Strategiei Dunării urmează să înceapă în a doua parte a anului 2011. Aceasta se bazează pe mai multe principii: conectivitatea (transport durabil şi reţele de energie), protecţia mediului și a resurselor de apă şi managementul riscurilor, dezvoltarea socio-economică - cultură, educaţie, cercetare, turism, dezvoltare rurală, pieţe interne - şi îmbunătăţirea sistemului de guvernare.
Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat la sfârșitul summit-ului că România are deja elaborate peste 10.000 de proiecte care vizează regiunea Dunării. Acestea totalizează peste nouă miliarde de euro. Printre cele mai importante se numără Canalul Dunăre - București, construirea a două noi poduri între România și Bulgaria, refacerea infrastructurii portuare (țara noastră are 12 porturi fluviale care trebuie modernizate), precum și crearea unui institut internațional pentru studierea ecosistemelor din Delta Dunării. „Noi avem obligația să creăm cadrul necesar pentru a avea proiecte concrete. Până în 2014, putem să utilizăm bani din cooperare transfrontalieră, din ceea ce ț