- Guvernul vrea să crească toate salariile bugetarilor cu 15%, ceea ce va duce salariul minim la 690 de lei. În sistemul privat, salariul minim va fi 670, iar coeficientul unic pe care se bazează grilele din legea salarizării unitare va rămâne 600.
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a susţinut, în decursul întâlnirii sale de azi cu presa, că noua lege a salarizării unitare se va aplica de la 1 ianuarie 2011. Totuşi, din discuţiile cu jurnaliştii a reieşit că e vorba de o aplicare strict teoretică. Practic, salariile bugetarilor vor fi aceleaşi, în 2011, cu cele din luna octombrie 2010, eventual majorate cu 15%, dacă FMI va accepta propunerea Guvernului Boc.
Dacă salariile bugetarilor vor fi majorate cu 15%, iar Guvernul va reuşi să impună un salariu minim pe economie de 670 de lei, vor exista trei repere de minim în ceea ce priveşte salarizarea în România: coeficientul unic pe care se bazează grilele din legea salarizării unitare va rămâne 600 de lei, în sistemul privat salariul minim va fi 670, iar în cel bugetar 690 de lei.
Conform planului expus de ministrul Botiş, grilele din legea unitară de salarizare ar urma să se aplice, întocmai, în anul 2015. Până atunci, ar trebui ca salariile bugetarilor să crească, în medie, cu 43%. Dar, a atenţionat ministrul, creşterea salariilor este strict dependentă de creşterea Produsului Intern Brut. Dacă nu va fi creştere economică, nu vor fi nici creşteri de salarii.
Pe de altă parte, pentru ca legea să se aplice, este necesară o creştere diferenţiată a salariilor. Sunt diferenţe semnificative, pe de o parte, între salariile actuale şi cele care ar rezulta din aplicarea grilelor din Legea de salarizare unitară aflată în vigoare (Legea 330/2009), iar pe de altă parte, între grilele din Legea 330 şi noua lege, care ar urma să fie adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului. Creşterea diferenţiată a salariilor