Nu trece săptămână, chiar zi, fără ca Guvernul să nu trişeze. La o zi după ce se împăunase că Legea salarizării e perfectă şi că nu poate fi modificată nici o iotă din ea - deci, îşi va angaja răspunderea - Boc a schimbat macazul şi a trimis-o pe linie (semi)moartă: legea va fi aplicată doar parţial. Bref, va fi menţinut ca bază de calcul salariul din octombrie 2010 (adică acela redus cu 25%) şi nu vor fi aplicaţi coeficienţii de ierarhizare pe profesii. Consecinţa? În 2011, salariile vor rămâne amputate, vaga aşa-zisă majorare promisă abia acoperind inflaţia şi escalada reală, cea din piaţă, nu de la Statistică, a preţurilor. Între timp, instanţele judecătoreşti, una după alta, constată că diminuarea administrativă a salariilor e abuzivă. Încolţit, premierul lasă să se înţeleagă că, dacă va fi nevoit să dea banii înapoi, are “rezolvare”: impozitarea pensiilor mici. Şi speră ca numărul pensionarilor să se reducă prin “ieşirea din sistem”. Adică prin moarte.
Ca potlogăria să fie deplină, în vreme ce Legea consacră dijmuirea mai tuturor categoriilor de salariaţi, şi de astă dată Guvernul lasă neatinse companiile naţionale, cele de stat (Energetică etc.), prin care se sifonează uriaşe fonduri şi unde se menţin, la nivelul clientelei politice cocoţate în funcţii de conducere, salarii exorbitante. Deşi companiile de stat au ca patron, evident, statul şi, ca atare, profitul ar trebui să fie vărsat la Buget şi apoi redistribuit echitabil.
Pus pe japcă, Boc face în aceste zile şi rectificarea bugetară. Ca de obicei, între sectoarele vitregite este Educaţia. În schimb, sute de milioane de lei, potrivit unor surse, vor fi alocate “la dispoziţia primului- ministru”. Fonduri de care dispune cum vrea şi care pleacă pe “şine” politice. Până când Guvernul nu va face publică o execuţie bugetară detaliată şi o decontare la sânge a sumelor împrumutate, fel