Mitropolia Moldovei şi Bucovinei sfidează criza economică şi pe plan rezidenţial. În timp ce milionarii în euro sunt precauţi în investiţii mai ales în această perioadă, preoţii nu se uită la banul enoriaşului atunci când proiectează construcţii megalomane.
Profitul parohiilor se poate „măsura" în toate cartierele Iaşiului, acolo unde muncitorii lucrează de zor la construirea de noi locaşuri de cult. De la începutul acestui an, Mitropolia a înaintat patru solicitări la Primăria Iaşiului pentru cedarea terenului din domeniul public în vederea construcţiei de biserici, clopotniţe, case praznicale şi anexe bisericeşti.
Enoriaşii din Bocşa refuză să mai intre duminică în biserică
Comisia de Urbanism a avizat trei cereri, care vizează investiţii de zeci de milioane de lei. În timp ce erudiţii sunt de părere că solicitările nu sunt multe deloc, şefii din Primărie nu au nişte criterii clare pentru avizarea cererilor.
Biserica „Sfântul Apostol Toma“:
„Avem foarte multe cereri la Comisia de Urbanism pentru construirea de biserici. Nu ştim dacă să aprobăm şi avem nevoie de nişte clarificări", spus Radu Botez, membru al Comisiei de Urbanism din cadrul Primăriei. Reprezentanţii Mitropoliei recunosc că nu au nişte criterii clare pentru ridicarea noilor construcţii.
„Ne orientăm de la caz la caz. Important este să nu fie prea multe şi înghesuite într-un cartier, sau ca enoriaşii să se deplaseze foarte mult. Plus că trebuie să avem o relaţie cât mai strânsă cu enoriaşii", a spus părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei.
Preoţii se întrec în proiecte
Eruditul recunoaşte că după 1990, numărul ctitoriilor s-a înmulţit considerabil pentru ca enoriaşii să nu mai fie concentraţi în centru. „Centrul este zona cu densitatea cea mai mare a bisericilor. Cartierul Alexandru s-a dezvoltat foa