Ministerul Muncii vine cu noi surprize pentru cei care sunt părinţi sau care se pregătesc să devină : potrivit unui proiect al aşa-numitului Cod al Asistenţei Sociale, regulile pentru acordarea indemnizaţiei se schimbă. Codul aduce veşti bune şi veşti proaste la grămadă. Astfel, indemnizaţiile de creştere a copilului nu se vor mai acorda timp de doi ani, ci doar 12 luni.
Ministerul Muncii vine cu noi surprize pentru cei care sunt părinţi sau care se pregătesc să devină : potrivit unui proiect al aşa-numitului Cod al Asistenţei Sociale, regulile pentru acordarea indemnizaţiei se schimbă.
Evenimentul Zilei a intrat în posesia proiectului, care ar urma să fie supus dezbaterii publice luna aceasta sau luna viitoare.
Codul aduce veşti bune şi veşti proaste la grămadă. Astfel, indemnizaţiile de creştere a copilului nu se vor mai acorda timp de doi ani, ci doar 12 luni.
Părinţii vor mai putea rămâne, însă, în concediu de creştere a copilului încă un an, dar fără plată. Excepţie vor face părinţii cu copii cu dizabilităţi, care au dreptul la doi ani de concediu maternal sau paternal plătit de stat.
Potrivit noului Cod, valoarea minimă a indemnizaţiei va creşte la 750 de lei noi. Valoarea ei va varia însă în funcţie de statutul părinţilor : cei care au lucrat şi au plătit impozite la stat vor primi 85% din media veniturilor obţinute în ultimul an dinaintea naşterii copilului, dar cel mult patru mii de lei.
Părinţii aflaţi în şomaj sau în concediu medical, cei care au pensii de invaliditate sau au lucrat în alte ţări europene vor primi o indemnizaţie de şase sute de lei.
În fine, proiectul prevede şi introducerea unor stimulente pentru părinţii care revin mai repede din concediul pentru creşterea copilului : acestea variază între o sută şi patru sute de lei.
Ideea Codului Asistenţei Sociale a fost lansată la începutul anului, fiind p