"O zi obisnuita din viata mea ar trebui sa aiba 37 de ore", imi spune o persoana apropiata mie. "Serviciu, casa (menaj, gatit, sau macar comanda de mancare), copil, timp pentru sot / sotie, dezvoltare personala, sport (?!), cumparaturi, poate si o bere sau un pahar de vin cu prietenii, mai ales daca e vara sau un noiembrie cu 20°C. Un singur pahar de vin sau bere, pentru ca al doilea sigur m-ar adormi pe loc." Cat de tare poti apasa pedala de acceleratie inainte ca piciorul sa iti cedeze? Exista viata dupa serviciu, iar munca sarguincioasa nu trebuie sa duca la epuizare. Acorda-ti sansa de a trai si stai departe de pragul suprasolicitarii.
Cum poti preveni sindromul de suprasolicitare? Citeste si comenteaza pe MedLive.ro un material semnat dr. Alin Popescu, medic specialist in medicina sportiva.
Scopuri atinse, odihna, meditatie
Astazi, orice persoana al carei scop in viata este sa se realizeze pe plan profesional si personal se confrunta cu doua probleme importante. In primul rand, nu are niciodata timp suficient sa duca la bun sfarsit tot ceea ce si-a propus, sa se odihneasca si sa mediteze suficient. In al doilea rand, e intotdeauna in lumina reflectoarelor, chiar daca nu e un politician cunoscut sau un star de muzica pop. De aceea, este foarte important sa stie cum sa-si planifice timpul, cum sa gaseasca noi resurse de timp, cum sa isi imparta munca sau sa transfere o parte din responsabilitati, sa invete cum sa se relaxeze intr-o perioada de timp limitata sau sa gaseasca timp pentru odihna, sa invete cum sa ia decizii eficiente intr-un timp scurt, sa stapaneasca bine arta de a-si promova propria imagine.
Sindromul de suprasolicitare se poate defini ca o stare psihologica ce poate afecta atitudinea, comportamentul, relatiile sociale si sanatatea, atat la munca, dar si in afara ei.
Citeste si:Afectiunile care se pot ascunde i