2011 bate la usa, dar pentru romani anul care vine pare a fi o nebuloasa, cel putin din punct de vedere socio-economic.
Guvernul bajbaie prin intuneric in ceea ce priveste salariile bugetarilor, Legea unica intra in vigoare ba din ianuarie 2011, ba de abia in 2012. Chiar daca CCR a spus clar ca diminuarea de 25% din iulie este temporara si iese din vigoare pe 31 decembrie, nici pana la ora actuala Guvernul nu a spus exact ce are de gand sa faca de la 1 ianuarie.
Cifrele aflate azi pe surse sau chiar din gura lui Emil Boc sunt contrazise de alte cifre a doua zi.
Aceeasi situatie este si in cazul disponibilizarilor din aparatul de stat - de la saptamana la alta, difera numarul bugetarilor care vor ajunge someri in ultimele luni din 2010 sau in primele din 2011.
Nici angajatii de la privat nu stiu cum stau: negocierile privind salariul minim pe economie sunt in impas, sindicatele si patronatele nu se inteleg (ca de obicei) si, din nou, Executivul nu a anuntat clar pe ce varianta merge.
S-a vorbit mult, mai ales in cadrul Coalitiei, despre scaderea cotei unice sau a contributiilor sociale, care sa usureze povara fiscala asupra contribuabililor (angajati si firme). Insa nicio decizie in acest sens nu s-a luat.
Si cum guvernarea in Romania depinde de FMI, oficialii Fondului nu sunt de acord nici cu scaderea cotei unice, nici cu cresterea salariului minim.
In schimb, au vesti bune legate de cresterea economica din 2011. Daca "corbii" Opozitiei prevedeau inca un an de recesiune pentru Romania, Jeffrey Franks e sigur ca vom avea o crestere economica de circa 1,5% in 2011. Sa-l credem sau sa ne amintim ca si la inceputul lui 2010 se spunea ca economia noastra isi va reveni si tot in criza profunda a ramas?
Si chiar daca va creste PIB-ul cu 1,5%, este oare aceasta majorare suficienta