În comunităţile de romi din judeţele Moldovei au fost confirmate 65 de cazuri de rujeolă şi un alt caz în Bucureşti. O persoană din Paşcani a murit. Sursa: ADRIAN SCUTARIU
Pe lângă cele 66 de cazuri confirmate, există 84 de suspiciuni în curs de confirmare în aceeaşi zonă.
Infecţia a izbucnit în sudul Moldovei şi s-a extins în Maramureş, în prezent virusul fiind foarte activ în zona localităţii Galaţi, cu precădere în comunităţile de romi. În Bucureşti, până acum a fost confirmat un singur caz, la un adult de 35 de ani venit din Moldova.
Bolnavii aparţin tuturor categoriilor de vârstă, adulţi şi copii care nu s-au prezentat la vaccinare şi copii sub vârsta de vaccinare (sub un an). Dintre aceştia, s-a înregistrat un singur deces la Paşcani, restul fiind deja vindecaţi şi externaţi. "Ne îngrijorează problema rujeolei. Virusul a fost plimbat de la Paşcani la Galaţi şi ulterior în Maramureş, acum fiind din nou activ în Moldova de sud", a spus epidemiologul Geza Molnar, consilier în MS.
Anul trecut şi în primele luni din acest an, Bulgaria s-a confruntat cu o epidemie de rujeolă în comunităţile de romi. Numărul îmbolnavirilor a depăşit 10.000, dintre care 15 decese. Cele mai multe cazuri au fost raportate în comunităţile de romi nomazi. Copiii şi adolescenţii sub 15 ani au fost cei mai afectaţi de epidemia de rujeolă din Bulgaria, cu o proporţie de 70 la sută din îmbolnăviri.
Complicaţiile bolii pun viaţa în pericol
Rujeola este o infecţie virală foarte contagioasă, specifică perioadei de copilărie. Principalele simptome sunt febra, starea generală alterată, tuse şi conjunctivită. Aceste simptome se înrăutăţesc pe parcursul a câteva zile, după care apar erupţii (însoţite de prurit), ce se extind rapid pe corp. Boala poate avea complicaţii precum infecţii ale urechii, pneumonie şi encefalită, ce poate f