"La noi saracia arata asa: in aprozar erau trei cartofi, intr-o lada plina de noroi. In Polonia saracia arata asa: era o lada curata, fara nici un cartof", a spus Andrei Plesu in cadrul unei conferinte, explicand diferentele care existau in anii '80 intre mediul romanesc si cel polonez. "S-a creat un underground extraordinar al procurarii de mancare, ce a creat confuzii enorme in mintea strainilor care veneau aici. Erau invitati acasa, indopati pana la lesin, in timp ce auzeau ce groaznica e situatiunea", a mai comentat celebrul scriitor, mentionand ironic ca "samizdatul mancarii" a fost "o forma de rezistenta" pentru gospodinele din Romania. Intitulata "Jurnalul. Al cui?", intalnirea a avut loc pe 18 noiembrie, la Biblioteca Central Universitara din Bucuresti, in cadrul seriei de evenimente "Cultura bate criza".
"Pe 21 decembrie '89 am asistat la o scena care ar trebui sa ne puna pe ganduri", a povestit Andrei Plesu, invocand un episod petrecut pe vremea cand traia "exilat" la Tescani.
Nu mai vreau sa traiesc intr-o lume in care principalele subiecte se numesc Ciutacu, Basescu, Gadea, Becali, Diaconescu. Andrei Plesu"Eu eram in camera mea, care trebuia sa fie putin la o parte de restul asezamantului. Si am fost chemat repede: "Veniti, ca se vede ceva ciudat la televizor!" Cand m-am dus la televizor, l-am vazut pe Dinescu, pe Caramitru, spunand lucruri incredibile, sprijinindu-se unul altul - mi s-a parut ca sunt un manunchi de vreascuri care stau numai pentru ca se sprijina unul pe altul. Si in timp ce se petrecea scena asta, au intrat in locul cu televizorul doi tarani care adusesera oua. Cand au vazut ce se intampla pe ecran, au incremenit pentru o secunda si apoi au cazut in genunchi si au inceput sa se inchine. Asa traita, Revolutia e altfel".
Celebrul scriitor a vorbit si despre articolele pe care "din pacate" le publica in