Consiliul Fiscal, organism special creat la cererea FMI, pentru a supraveghea politicile bugetare ale Guvernului se arată îngrijorat de noua rectificare bugetară. Deşi îşi dă avizul, instituţia comentează câteva aspecte negative, legate de faptul că pentru a doua oară în acest an, Executivul recurge la rectificare, pentru a cârpi pe ici pe colo bugetul.
Consiliul Fiscal, organism special creat la cererea FMI, pentru a supraveghea politicile bugetare ale Guvernului se arată îngrijorat de noua rectificare bugetară.
Deşi îşi dă avizul, instituţia comentează câteva aspecte negative, legate de faptul că pentru a doua oară în acest an, Executivul recurge la rectificare, pentru a cârpi pe ici pe colo bugetul.
Consiliul Fiscal are două mari îngrijorări : cheltuielile cu asistenţa socială şi arieratele, care continuă să crească.
În privinţa diferitelor forme de ajutoare acordate de stat, organismul însărcinat cu supravegherea cheltuielilor bugetare constată că acestea rămân extrem de costisitoare : numai la această rectificare se dau peste patru sute de milioane în plus, după ce la rectificarea din august, fondurile pentru asistenţa socială s-au suplimentat consistent.
Diagnosticul : statul nu a făcut o reformă completă a sistemului, pentru a vedea clar cine trebuie să primească ajutoare sociale şi cine nu.
Şi în cazul arieratelor, Consiliul Fiscal constată că problema structurală nu a fost rezolvată şi că statul riscă să "prăvălească" la nesfârşit aceste datorii, fără să reuşească să elimine cauza care a dus la acumularea lor.
În concluzie, în ciuda unor măsuri dure, cum au fost tăierile de salarii şi majorarea TVA, Consiliul Fiscal constată că marile probleme ale bugetului nu au fost rezolvate.
Totuşi, rectificarea bugetară a primit un aviz pozitiv, Consiliul argumentând că în urma ei, ţinta de deficit bugetar pe anul în curs a r