Imunitatea este individualizată
O dată cu venirea sezonului rece, una dintre principalele probleme cu care ne confruntăm este creşterea numărului de îmbolnăviri, în special prin infecţii respiratorii. Acestea vor aduce neplăceri, absenţe de la serviciu şi şcoală, complicaţii cu diverse localizări.
Este momentul în care oamenii se hotărăsc să rezolve tranşant această problemă şi, de fapt, singura lor dificultate este de a alege produsul la care să apeleze în acest scop, din noianul de informaţii şi de reclame care îi copleşesc. Este însă un mod facil şi greşit de a privi lucrurile. De fapt, este practic imposibil să stimulezi la modul general sistemul imun, care este atât de complex, cuprinzând un număr imens de celule, ce luptă zilnic cu un numar imens de atacatori.
Imunitatea este extrem de individualizată. Pe de-o parte, pentru că imunitatea specifică, împotriva unui anume germen, este mai eficientă şi, pe de altă parte, pentru că fiecare organism are particularităţile şi constelaţia sa imună, deci un preparat universal ar fi imposibil de folosit. Şi poate că, de fapt, e mai bine aşa, pentru că folosirea lor abuzivă s-ar putea dovedi extrem de periculoasă. Stimularea arbitrară a imunităţii ar putea aduce mai multe necazuri decât beneficii, căci practic un număr mult mai mare de afecţiuni se produc printr-un răspuns imun supradimensionat sau inadecvat decât printr-o reală scădere a imunităţii.
Excese
De fapt, de ce ar fi necesară o stimulare a imunităţii? Un răspuns imun adecvat, în limite normale, al unui organism sănătos este suficient pentru a ne feri de boli. S-a observat că în organism se produc, de exemplu, mai multe limfocite decât e necesar şi, ca urmare, unele dintre ele sunt distruse uneori înainte de a fi iniţiate în activitatea imună.
Deşi prin studiile făcute în cazul bolnavilor infectaţi cu