Pentru cei mai mulţi angajaţi din Romania şefii au ajuns să fie... sperietori! Intr-o perioadă in care se fac disponibilizări pe bandă rulantă, iar angajările sunt 'sărbătoare', teoarea numărul 1 nu mai este leafa prea mică, ci şeful.
Explicaţia e cât se poate de simplă, susţin specialiştii în recrutare: de cel care dictează la locul de muncă depinde “viaţa” angajatului. Astfel, leafa, mai mică sau mai mare, pică pe planul doi. Potrivit unui sondaj realizat pe internet de site-ul www.myjob.ro, pe un eşantion reprezentativ de 3.523 de respondenţi, aproape un sfert din angajaţi (24,66%) consideră şeful cel mai important factor de stres la locul de muncă, în timp ce mediul de lucru le dă bătăi de cap la 20% din cei intervievaţi. Cei mai deranjaţi de presiunile superiorilor sunt salariaţii cu facultate, în timp ce leafa e sursa de griji pentru cei care au mai multe specializări.
«Ne place să dăm vina pe altcineva»
“Chiar dacă salariul ne preocupă, banii nu sunt un factor motivator pentru o viaţă profesională împlinită. În plus, nouă (n.red. - românilor) ne place să dăm vina pe altcineva atunci când nu ne merge bine, în cazul acesta pentru lipsa de performanţă. Deci cea mai bună «scuză» e şeful”, ne-a declarat Mirela Zivari, doctor în psihologie, explicând frica angajaţilor faţă de superior.
Guvernul aprobă luni legea unică de salarizare
Ultima variantă a legii unice de salarizare va fi aprobată luni, într-o şedinţă de Guvern, pentru ca pasul următor să fie asumarea răspunderii pe actul legislativ. În această variantă, salariul minim va fi, la anul, de 670 de lei. Ministrul muncii, Ioan Botiş, a declarat, ieri, că această lege se va aplica de la 1 ianuarie 2011, dar în 4 paşi, pentru ca până în 2014 creşterea salarială din sistemul bugetar să fie de 43. Astfel, ministerul va elabora în fiecare an câte o lege-cad